Hírek

„Visszaadjuk a magyaroknak azt, amit ők adtak a Barcelonának”

Sergi Barjuán sportigazgató mellett Bernat Villa, a Barca Academy európai, amerikai és afrikai régiójának vezetője is Budapestre látogatott november 9. és 11. között. A sportszakembert a Barca Academy Hungarynél szerzett tapasztalatairól, a magyar futballról alkotott képéről, illetve a hazai játékosokban rejlő potenciálról kérdeztük.

– Milyen célokkal érkezett Magyarországra? 
– A Barca Academy Hungary létesítményeit és edzéseit nézzük meg Sergivel, egyeztetünk a szakmai vezetőkkel, a trénerekkel, és akár közvetlenül a játékosokkal is. Szeretnénk felmérni azt is, milyen szintet képviselnek. Meg szeretnénk bizonyosodni arról, hogy ugyanúgy fejlesztik a játékosokat itt, mint Barcelonában, a La Masia csapataiban. Az első tapasztalatok abszolút pozitívak, boldog vagyok, mert azt látjuk, hogy az edzők pontosan úgy végeztetik el a feladatokat, ahogy elvárjuk tőlük. Emellett fontos célja ezeknek a napoknak az is, hogy megnézzünk néhány játékost, akiket remélhetőleg hamarosan Barcelonában fogunk látni, előbb az újabb tíznapos összetartáson, majd a világbajnokságon.

– Ugyanezt a kérdést feltettem már Sergi Barjuánnak is, de most is kikerülhetetlen, mivel egy kulcskérdése a világszerte cseperedő akadémiáknak: hogyan tudják biztosítani, hogy a világ minden táján, így itt, Budapesten is ugyanazt a metódust tanulhassák a gyerekek, mint a kortársaik Barcelonában?
– Nem könnyű feladat, hosszú évek munkája van benne. Már akkor megfogalmazódott ez a cél, amikor Johan Cruyff játékos volt itt, sőt, már Kocsis Sándor és Kubala László korszakában is. A Barcelona azóta alakít ki egy olyan módszertant, ami mostanra Budapestre is eljutott. Ennek megvalósításában kulcsszereplők az edzők. Nekik van egy igazgatójuk, Martí Nadal, aki „edzi az edzőket”, fejleszti, és arra bátorítja őket, hogy napról napra jobbak legyenek. Ha az edzőknek megfelelő a tudásuk, akkor át tudják adni a Barca-ideát a játékosoknak. Szeretnénk, hogy a gyerekek élvezzék a futball örömeit, és persze idővel, szenvedéllyel és a családok támogatásával biztos vagyok benne, hogy nagyon tehetséges játékosok kerülnek ki a magyar fociból.

– Akár olyanok, mint Kocsis Sándor, Kubala László, vagy éppen Czibor Zoltán? Fontosnak tartja, hogy működjön egy Barca-akadémia az ő szülőhazájukban? 
– Az ő példájuk igazán inspiráló lehet minden játékos számára itt Budapesten, sőt, egész Magyarországon. Nagyon fontos játékosok voltak a klubunk számára egy legendás időszakban. Az a csapat sok együttest, sőt, válogatottakat is inspirált arra, hogy más stílusban futballozzon. Amint említettem korábban, akkor kezdett el a Barcelona klubként ezzel az elképzeléssel játszani, és azóta próbáljuk ezt a módszertant fejleszteni, jobbá tenni. Ezért igen, mindenképp szeretnénk jelen lenni abban az országban, ahonnan ők származnak, és ugyanazokat az értékeket akarjuk közvetíteni, mint amit ezek a játékosok átadtak nekünk, amikor Barcelonában voltak. Most pedig megpróbáljuk visszaadni a magyar emberek számára azt, amit mi akkor ezektől a játékosoktól kaptunk.

– Mit tudott Magyarországról, mielőtt idejött? Járt már itt korábban?
– Most vagyok először Magyarországon, de rengeteg pozitív véleményt hallottam már a városról, az országról általában, és persze a futballról. Úgy tudom, volt egy időszak, amikor hanyatlott a magyar futball, de úgy tűnik, mostanában ismét egyre erősödik. Biztos vagyok benne, hogy a Barca Akadémia és a többi klub munkájával, az itt lévő edzőkkel, Magyarország ismét ott lesz a legerősebb válogatottak között.

– És ez a fejlődés magával hordozza majd azt is, hogy újra látunk magyar játékost Barca-mezben?
– Meglátjuk! A magunk részéről ehhez azt tudjuk hozzátenni, hogy az itt edző gyerekek közül kiválasztottunk több játékost is, hogy Barcelonában eddzen, bő egy héten keresztül a mi létesítményeinkben, a La Masiában játszhassanak. Megnézzük őket, és ha tovább fejlődnek, továbbra is jól érzik magukat a futballban, megtanulják, hogyan válhatnak jobb játékosokká és jobb emberré, akkor eljuthatnak a profik közé Spanyolországba, akár Barcelonába, vagy valamelyik másik európai topligába.

– Miért tartják fontosnak, hogy megszervezzék ezt az eseményt a világszerte működő Barca Akadémiák számára?
– Nemcsak ez, az összes olyan program, amit Barcelonába szervezünk az akadémiáknak – ide vehetjük a világbajnokságot is –, csodálatos élményt jelentenek a hozzánk érkező gyerekek számára. Ilyenkor tíz napon át kiemelt versenyhelyzetbe kerülnek, rengeteg tehetség között lehetnek, akik a világ minden tájáról utaznak oda, és a legjobb edzők figyelnek rájuk. Olyan környezetet teremtünk nekik, ami új élményt nyújt a számukra, olyan tapasztalatokkal utazhatnak utána haza, amelyek segítik őket, hogy jobb játékosokká váljanak.

– Öntől is szeretnénk kérni egy üzenetet: mit üzenne egy magyar utánpótlás-labdarúgónak, miért válassza a Barca Academy Hungaryt?
– A Barca Academy Hungaryben játszó gyerekek nagyon jól érzik magukat. Nagyszerű lehetőség, hogy a képzés 18 éves korig, U19-ig tart Budapesten. Játékként tekintenek a futballra, miközben igyekeznek elsajátítani az FC Barcelona stílusát és az elképzeléseit. Azért tudják igazán jól érezni magukat, mert sokat van náluk a labda. Azt kívánom nekik, hogy eddzenek keményen, érezzék jól magukat a pályán. A Barca Academy Hungary kiváló környezetet nyújt ahhoz, hogy játékosként és emberként is fejlődjenek. A helyi és a nemzetközi tapasztalatoknak, valamint a szakmai igazgatónak, Martí Nadalnak köszönhetően a Barcelona összes módszertanát és elképzelését Magyarországra tudjuk hozni, így az edzőktől épp ugyanazt tanulhatják meg, mint amit a kortársaik Barcelonában.

Kántor Barnabás

© 2019 Barca Academy Hungary. All Rights Reserved. | Website: incluDesign.hu

Search