Hírek

Sergi Barjuán: „Ugyanazt tanítjuk itt Budapesten, mint Barcelonában”

Amint arról beszámoltunk, csütörtökön Budapestre érkezett az FC Barcelona két hivatalos képviselője, Sergi Barjuán és Bernat Villa. A Barca Academy sportigazgatója a magyarországi sportközpont Kánai úti bázisára érkezve nem késlekedett, hamar hasznos tanácsokkal látta el mind az edzőket, mind a játékosokat. A tréningek megfigyelése közben médiastábunkra is volt azonban ideje – interjú!

– Önt egy megalkuvást nem tűrő, fáradhatatlan játékosként ismerhettük. Ez a szemlélet jellemzi sportvezetőként is?
– Ez egy jó kérdés, nehéz megállapítani, de talán nem is annyira fontos kérdés. Számomra sokkal inkább fontos az, hogy a világszerte működő akadémiánk mindegyikén a gyerekek napról napra fejlődjenek, tanuljanak az edzőiktől, és megértsék, mi a Barca-stílus, mi az, amit fontos elsajátítaniuk ennek a klubnak a játékosaként.

– Milyen tapasztalatokat szerzett eddig a Barca Academy sportigazgatójaként?
– Egy éve vagyok ebben a pozícióban, a legfontosabb célom az, hogy megértsem az akadémiák működését, ezért vagyunk most itt, Budapesten is. A regionális és a helyi vezetőkkel, edzőkkel arról beszélgetünk ezeken az alkalmakon, hogy milyen elvek és módszerek alapján készítik fel az edzőiket, játékosaikat.

– Mit tud Magyarországról? Fontosnak tartja, hogy Kubala László, Czibor Zoltán és Kocsis Sándor szülőhazájában is legyen tehetségközpontja a Barcának?
– Most vagyok először Magyarországon, ami azért is érdekes, mert számos helyen játszottam Európában klub és válogatott szinten is, de itt éppen nem. Budapestről azonban már rengeteget láttam-hallottam, és szívesen eljönnék egyszer ide a munkámon kívül, szabadidőmben egy látogatásra. Ha arról beszélünk, hol vannak Európában akadémiák, akkor igen, nagyon fontos, hogy Magyarországon is legyen ilyen központja a Barcának, éppen a tradíciók, a hagyományok miatt, hiszen tudjuk, milyen kiváló magyar labdarúgói voltak az FC Barcelonának.

– Mit tapasztalt eddig a látogatása során, milyen céllal érkezett Magyarországra?
– Szeretném segíteni az edzőket, hogy érezzék, figyelünk rájuk, támogatjuk őket. Emellett közvetlenül a játékosokat is igyekszem tanácsokkal ellátni, akár egy-egy gyakorlatnál egy-egy hasznos meglátással is, valamint azzal, hogy bátorítom őket, élvezzék a játékot! Az már a látogatásunk elején jól látszik, hogy megfelelő elképzelések és munkatervezés alapján működik az akadémia, a további elemzések pedig a következő órák, napok feladatai lesznek.

– Tavaly már négy Barca Academy Hungary-játékos eljutott a Barcelona edzőközpontjába, ahol a világ minden tájáról érkező társaikkal tölthettek el tíz napot. Miért tartják fontosnak, hogy ilyen lehetőséget kínáljanak az Akadémiák fiatal labdarúgóinak?
– Az elsődleges célja az ezeknek az alkalmaknak, hogy motiváljuk az akadémiákat, hogy olyan játékosokat neveljenek, akik a mi figyelmünket is felkeltik. Természetesen a hozzánk érkező gyermekek számára is hatalmas élmény, motiváció, amikor Barcelonában lehetnek. A tíz nap során különböző kultúrák és futballstílusok találkoznak, a módszertan azonban egy és ugyanaz, hiszen az edzőink ugyanazt tanítják Barcelonában, Japánban vagy éppen itt, Budapesten.

– Hogyan biztosítja az Akadémia vezetősége ezt, hogy egy magyar fiatal is éppúgy eltanulhassa a Barca-stílust, mint egy kortársa Barcelonában?
– A szakmai igazgatókkal, akiket ezekhez az akadémiákhoz delegálunk. Ahogy az itteni vezetőt, Martí Nadalt, úgy az összes szakmai vezetőt világszerte folyamatosan képezzük, hogy megfelelő módon tudják átadni azt a módszertant, amit a Barcelona képvisel, mind az edzőknek, mind a játékosoknak.

– Látva a magyar futball fejlődését, lát arra esélyt, hogy hamarosan újabb magyar labdarúgó eljuthasson az FC Barcelonáig? Akár az akadémiai rendszeren keresztül is?
– Ezek a gyerekek még nagyon kicsik, és rengeteget kell fejlődniük. Fontos megérteni azt is, hogy egy utánpótlás-labdarúgóval számos olyan esemény történhet, miközben felnő, amely befolyásolja a karrierjét pozitív vagy negatív irányba. Azért vannak itt ezek a gyerekek, hogy napról napra fejlődjenek, és megszerezzék azt a tudást, ami szükséges ahhoz, hogy valaki egy nap akár az FC Barcelonáig is eljusson. A fejlődésük dönti el, mire lesz ez elég, odaérnek-e vagy sem.

– Mit tudna üzenni egy magyar fiatalnak, miért válassza a Barca Academy Hungaryt?
– Magyarországon, a Barca Academy Hungarynél 19 éves korig képezhetik az utánpótlás-játékosokat. Ahogy a Barca látja a futballt, úgy egyik másik csapat sem. Mióta Johan Cruyff felfogása szerint működik a klub, rengeteg eredményt is hozott ez a fajta futball. A Barcelonánál nem félnek lehetőséget adni a fiataloknak, ezt a saját példámon keresztül is elmondhatom, hiszen én is az utánpótlásból kerültem fel a klubhoz.  

 

Sergi Barjuán (avagy Sergi) a Barca Academy sportigazgatója, aki játékosként 1993 és 2002 között 267 mérkőzésen játszott az FC Barcelonában, három bajnokságot és két Spanyol Kupát nyert, valamint 56-szor pályára lépett a spanyol nemzeti csapatban is. Edzőként a gránátvörös-kékeknél az utánpótlásban dolgozott, majd a klub második csapatát vezette, Ronald Koeman menesztése idején pedig átmenetileg az első csapatot is. Bő egy évvel ezelőtt nevezték ki sportigazgatónak a Barca Academynél.

 

Kántor Barnabás

© 2019 Barca Academy Hungary. All Rights Reserved. | Website: incluDesign.hu

Search