Hírek

Farkas Balázs: „Akármerre járok az országban, pozitív visszajelzéseket kapok”

Az előző év végén több játékosunkkal és edzőnkkel is beszélgettünk a mögöttünk hagyott esztendőről, 2022 első interjúját pedig Farkas Balázzsal készítettük. A Barca Academy Hungary vezérigazgatójával az előző év tanulságairól, örömeiről és természetesen az új esztendő lehetőségeiről is beszélgettünk. 

– A 2021-es év igencsak nehezen indult a koronavírus-helyzet miatt. Mennyiben írta át ez az esztendőre eredetileg kigondolt célokat? 
– Természetesen minden piaci alapokon működő akadémát, így a Barca Academy Hungary-t is komolyan érintette a most már második éve tartó vírushelyzet, de a körülményekhez képest nagyon jól jöttünk ki belőle. A legérzékenyebben az érintett minket, hogy 2021-ben sem tudta az FC Barcelona megrendezni a Barca World Cupot, ami jelen állás szerint 2022-ben megvalósul. Ezen kívül csupán egy nemzetközi eseményünk, a V4 egyik fordulója maradt el, de az is a cseh csapat miatt. Ugyanakkor újabb spanyol edzővel, Lucas Ferrerrel bővült a szakmai stábunk, ez a folyamat 2022-ben is folytatódik. Infrastrukturálisan is tudtunk fejlődni, hiszen a THSE-pályán megépült a nagyméretű műfüves pályánk, ahol már ősszel a hazai bajnoki mérkőzéseinket is le tudtuk játszani.

– Mennyiben nehezítette meg a covidhelyzet az akadémia növekedését, előrelépését?
– Valamennyire igen, hiszen sokkal nehezebb volt óvodákba, iskolákba bejutni, kapcsolatot kezdeményezni, de úgy gondolom, hogy a társadalom egyre jobban hozzászokik és együtt tudunk élni vele, hiszen a vírus az elkövetkező években is velünk lesz.

– Hogy látod, mennyiben változott, javult az akadémia megítélése, ismertsége Magyarországon idén?
– Ebben történt a legnagyobb változás. Akármerre járok az országban csak és kizárólag pozitív visszajelzéseket kapok, ami azt jelenti, hogy fent vagyunk a térképen, egyre versenyképesebbek vagyunk. Három-négy korosztályban már az ország krémjéhez tartozunk, ami azt is jelenti, hogy folyamatosan fejlődünk annak ellenére is, hogy a képzési célokból továbbra sem engedünk. Sokkal nyugodtabb és építőbb a hangulat az akadémiánkon, ami annak is köszönhető, hogy kialakítottuk a saját sportszervezeteinket, így már nem szorulunk mások segítségére a magyar versenyeztetésben részvételhez. Ezzel párhuzamosan kitisztítottuk az Akadémiát, elváltak útjaink azoktól, akik nem tudtak azonosulni a Barca szemléletével.

– Ebben az évben meg tudtuk rendezni az I. Barca Academy Hungary Kupát. Hogyan tekintesz vissza rá? 
– Nagyszerű kezdeményezésnek tartom, ami nagyon jól sikerült. Az ország legjobb csapatai vettek részt a tornán a 2010-2011-2012-2013-as korosztályokban kiegészülve a Dunaszerdahely csapataival.

Farkas Balázs: „Az ország legjobb csapatai jönnek az I. Barca Academy Hungary Cupra”

– Mik a torna céljai rövid és hosszú távon? 
– Már szervezzük a II. Barca-kupát, amit augusztusban fogunk megrendezni a 2011-2012-2013-2014-es korosztályoknak. Mindenképpen bővíteni szeretnénk a listát nemzetközi csapatokkal, Szlovákiából, Ausztriából és Spanyolországból is érkeznek csapatok.

– A Barca Academy Hungarynél nagyon fontos a közösségépítés, a kapcsolattartás a családokkal.
– Ebben a szegmensben is jelentőset léptünk előre, amiben nagy szerepe van Rubén Moralesnek és a Barca marketingcsapatának.

– Összefoglalva, hogyan tekintesz vissza 2021-re?
– Sikeres év van mögöttünk, ami tökéletesen beleilleszkedik az eredeti ötéves tervünkbe. Folyamatosan bővült a spanyol szakmai stábunk, pályákat építettünk és építünk, valamint minden korosztályunk szépen fejlődik.

– A jövő évre nézve mik 2022 legfontosabb céljai?
– 
Tavasszal megnyitjuk a hidegkúti bázisunkat elsősorban a fiatalabb korosztályok számára, valamint folytatjuk az iskolai programunkat elsősorban a nemzetközi óvodákkal, iskolákkal. Ezen programunkat is figyelembe véve a létszámunk 35 százalékkal növekedni fog. Bízunk abban, hogy a Barca World Cupot megrendezik és a V4 ligában is folyamatosan tud két korosztályunk versenyezni. Tovább folytatjuk az infrastrukturális fejlesztéseinket Csepelen is, így reális cél lehet a közeljövőben a Barca Hungary La Masia kialakítása az akadémiai korosztályok számára.

 

Kántor Barnabás

 

TOVÁBBI 2021 ÉV VÉGI INTERJÚINK: 

 

© 2019 Barca Academy Hungary. All Rights Reserved. | Website: incluDesign.hu

Search