Hírek

Rubén Morales: „Elértük a célunkat, megismertek minket az országban!”

Közelítünk 2021 végéhez, az év utolsó napjaiban természetesen már nincs is más feladatunk, mint hogy visszatekintsünk a mögöttünk hagyott esztendőre. Minderre elsőként Rubén Moralessel, szakmai igazgatónkkal kerítünk sort, akivel elsősorban a koronavírus-járvány miatti kihívásokról, a sikerekről, és az előttünk álló kihívásokról beszélgettünk.

CLICK HERE FOR THE ENGLISH VERSION!

Nagyon nehezen indult el 2021 a koronavírus-helyzet miatt. Mik voltak az erre az évre kitűzött célok?
– Igen, valóban nem volt a legegyszerűbb az évkezdés, nagy hatással volt ránk a kialakult helyzet. A covid okozta kihívás miatt realisztikusabbnak és rugalmasabbnak kellett lennünk. Minden alkalommal fel kellett készülnünk rá, hogy egyik pillanatról a másikra fenekestül felfordulhat minden, amit előre elterveztünk, mindig kellett, hogy legyen egy B-tervünk. Bízunk benne, hogy jövőre már egyre kevesebb ilyen problémánk lesz, és folytathatjuk az eddig kitűzött cél megvalósítását, azaz hogy megmutathassuk az országnak, kik vagyunk és hogyan működünk. Az akadémiát kiemelt helyre tenni – erről pedig elmondhatjuk, hogy megvalósítottuk, megismertek minket, és megkapjuk a minket megillető tiszteletet.  

 

Milyen területeken tette nehezebbé ezt az évet a koronavírus? Voltak olyan tervek, amiket teljesen el kellett törölni?
– Gyakorlatilag mindent átírt ez a helyzet közvetetten vagy közvetlenül. Kérdés nélkül befurakodott az életünkbe, és az a legrosszabb, hogy semmilyen információnk nem volt róla. Ennek ellenére profin és proaktívan reagáltunk rá, és ügyesen használtuk a kreativitásunkat, aminek köszönhetően kapcsolatban tudtunk maradni a családokkal. Itt ragadom meg az alkalmat, hogy köszönetet mondjak nekik, a segítségük nélkül most nem itt tartanánk. Ez az év nem arról szólt, hogy hónapokra előre terveztünk, mivel hétről hétre változott minden. Voltak családok, amelyek nehéz helyzetbe kerültek, és nem tudtak nálunk maradni, játékosok kapták el a vírust, csapataink karanténba kerültek, belsős protokollt kellett kellett kialakítanunk, elmaradtak regionális, nemzeti és nemzetközi események is. Száz szónak is egy a vége, igen, alaposan átírta az életünket, de büszkén mondhatom, hogy az egész Barca család méltóképpen reagált a kialakult helyzetre.

 

Nyilván ez a helyzet a létszámnövekedéssel kapcsolatosan kitűzött céloknak sem tett jót.
– Igen, természetesen mind a mi munkafolyamatainkat, mind a családok helyzetét nehezebbé tette. Ugyanakkor azt örömmel mondhatom el, hogy már elértünk egy olyan létszámot a játékosok terén, amivel stabilizálni tudtuk magunkat.

Az FC Barcelona klubfilozófiájának kulcsszava a fejlődés. Nemcsak a játékosainkat, az edzőinket is rendszeresen fejlesztjük. Mennyire volt ebben a tekintetben sikeres a 2021-es év?
– Amikor megérkeztem Magyarországra, már akkor hangsúlyoztam, hogy ez egy hosszú távú projekt. A mi módszerünk azon alapszik, hogy a játékosokat a játék élményével fejlesztjük. Ez pedig természetesen nem egyik pillanatról a másikra történik, sok-sok év tapasztalata kell hozzá. Két szezon elteltével ugyanakkor már látjuk a jeleit. Már vannak csapataink, amelyek remekül teljesítenek, és fel tudják venni a versenyt a nagyobb múlttal rendelkező riválisokkal is. Ráadásul azt is elmondhatjuk, hogy immár 25 olyan játékosunk van, aki a fejlődésével elérte, hogy a kiemelt csapatainkban futballozhat. Minden területen nagyon fontosnak tartom a fejlődést, legyen az technikai vagy stratégiai.

 

A nyár elején megrendeztük az I. Barca Academy Hungary Cupot. Hogyan tekintesz vissza rá?
– Határozottan mondhatom, hogy mérföldkő volt az akadémiánk életében. Tökéletes alkalom volt, hogy megmutassuk magunkat a magyar futballközegnek. Egy ilyen nagyságrendű esemény megszervezése csak a legjobbaknak adatik meg, és mi is ott lehettünk közöttük. Nemcsak azt gondolom, hogy egy nagyszerű torna volt, hanem azt is, hogy az egyik legjobb, amit ebben az országban megrendeztek utánpótláscsapatok számára. A média, a közösségi média, a kiemelt akadémiák, a családok és a játékosok visszajelzése is mind-mind erről tanúskodott. Sokat segített benne, hogy ismertebbé tegyük magunkat Magyarországon.

 

– Volt sok egyéb eseményünk is idén, kiválasztók, táborok, különböző korosztályoknak és poszton játszóknak – például a legutóbbi, a Kapusok Napja. Ezekre hogy tekintesz vissza?
– Így működünk az akadémián, mindig aktívan gondolkodunk azon, mit kínálhatunk még. Nem elégszünk meg azzal, amink van, folyamatosan szeretnénk új aktivitásokat kínálni jelenlegi és leendő játékosainknak, hogy Barca-élményt kapjanak. Elkezdtük a különedzéseket (Development Programot), tartottunk kiválasztókat, köztük külön a Pre-academy játékosoknak és a kapusoknak is. Fontos célunk a következő évre, hogy legyen lánycsapatunk is. Nagyon szeretnénk növekedni, és a meglévő motivációnknak, valamint kreativitásunknak köszönhetően biztos vagyok benne, hogy sikerülni is fog.



– Tavasztól egy szemmel látható és éles váltás történt az akadémia marketingjében, ami a közösségi média-felületek, valamint a belső kommunikáció átalakítását is magába foglalta. Hogy segített ez az akadémián?
– A megfelelő kommunikáció az egyik legfontosabb eleme annak, hogy egy projekt sikeres lehessen. Ennek része az, hogy még jobban megmutatjuk magunkat a világnak, és hogy többet mutatunk magunkból a családok felé. Úgy látom, ez nagyon jól működik, a követőink számának növekedése és a pozitív visszajelzések is ezt mutatják. Természetesen még sok területen tudunk fejlődni, és fontos, hogy ez töretlen legyen, amit eddig megkaptak a követőink, azt a továbbiakban is élvezhessék, de ennél feljebb is tudjunk lépni. Lesznek meglepetéseink 2022-ben!

 

– Mindezek fényében hogy látod az akadémia pozícióját Magyarországon?
– Ne felejtsük el, hogy csupán két éve vagyunk itt. Az akadémia szakmai igazgatójaként elmondhatom, hogy kiváltságos helyzetben vagyunk. Azok a játékosok, akik a 2019-es kezdet óta itt vannak, és nem is volt korábbi futballtapasztalatuk, mára a kiemelt csapatainkban játszanak, sőt, vannak köztük olyanok, akiket már hívnak a topegyüttesek. Ez is jól mutatja a munkánk eredményét. Rengeteg csapattal játszottunk idén, és azt a visszajelzést kaptuk, hogy már igazán közel vagyunk a legfelső szinthez. Csupán pár év munkája után erre mindenképp büszkék lehetünk, de természetesen van még hova fejlődnünk. Az ambíció is nagyon fontos alapértékünk.

 

– Röviden hogyan értékelnéd 2021-et?
– Stabil év, sok instabilitással. A fejlődésünk az akadémia pozicionálásának a kulcsa. A vihar után némi nyugalom köszöntött ránk, és sok tanulságot beépítettünk az idei évünkbe az előzőből.

 

Hogyan és hol töltöd az ünnepeket?
– Most valóban azok a napok jönnek, amiket a családdal töltök és kikapcsolódom, hogy januárban újra teljes erővel vághassak neki a feladatoknak. Karácsony alatt Svájcban leszek a családom egy részével, majd az újévet Barcelonában töltöm a szüleimmel és a családom többi tagjával.

 

Az újult erővel indított 2022-re milyen célokat fogalmazol meg magad, illetve az akadémia számára?
– A személyes célom az, hogy tovább fejlődjek és sokat tanuljak. Szeretném kihasználni a lehetőségeket, amiket találok ebben a csodás országban, és szélesítsem a tudásomat. Szeretek tanulni azokból a helyzetekből, amikbe kerülök. Mindezek mellett fontosnak tartom, hogy a távolság ellenére kapcsolatot tartsak a családommal, a szeretteimmel. A szakmai célok között szintén a fejlődés szerepel, optimalizálni szeretném az általunk kínált szolgáltatásokat, hogy a lehető legjobb színvonalúak legyenek. Valamint, amit már említettem korábban, szeretném, hogy elinduljon a lánycsapatunk!

 

Kántor Barnabás

© 2019 Barca Academy Hungary. All Rights Reserved. | Website: incluDesign.hu

Search