Hírek

Farkas Balázs interjú

IGAZGATÓNK, FARKAS BALÁZS GONDOLATAI AZ ELMÚLT HETEKRŐL

     ⦁ Mennyire érte váratlanul a járvány az akadémiát? Mik voltak az első benyomások, gondolatok?

A Barca akadémiák világszintű hálózatának köszönhetően, mi relatíve hamar érzékeltük a problémát, mikor tavaly év végén értesültünk az első hírekről Kínából. A kínai Barca Academy-k zártak be először a vírus követkeményeként, de akkor még Európa nem tűnt fenyegetettnek. Aztán február-március magasságában, mikor uniós szinten is egyre nagyobb problémát jelentett a COVID-19 terjedése mi elsősorban a spanyolországi helyzetet monitoroztuk heti szinten, többek között azért is, mert a tervek szerint több korosztályos csapatunkkal is utaztunk volna Barcelonába a Barca Academy World Cup-ra. Követtük, hogy mennyivel emelkednek a statisztikák, folyamatosan kapcsolatot tartottunk az anyagklubbal, de talán még sok mindenki számára akkor sem volt világos, hogy mekkora válsággal kell szembenéznie a világnak. Erre senki nem volt felkészülve, hogy hány gyermek és felnőtt munkáját, tanulmányait, sportolását fogja elvágni és gyakorlatilag teljesen leállítani a vírus.


     ⦁ Milyen lépéseket, választ adtak a járvány kitörésére márciusban?

Márciusban természetesen már ahogyan romlott az európai helyzet mi is egyre inkább elkezdtük figyelni és beépíteni a munkánkba az operatív törzs, az MLSZ és a kormány javaslatait, betartva az ajánlásokat, a bajnokságok félbeszakítását mi is azonnal lereagáltuk. Az iskolák és a bajnokság bezárásáról szóló döntés egy szombati nap volt 2020.03.14., amit követően mi azonnal összehívtunk egy válságstábot, hogy minél gyorsabban tudjuk reagálni. Másnap estére tudtunk döntést hozni az összes tényező mérlegelése mellett és így március 15-től, először kettő hétre, aztán határozatlan időre felfüggesztettük az edzéseket, foglalkozásokat. Ez a legfájdalmasabb rész, hogy gyakorlatilag be kellett zárnunk és ezáltal pályás és pályás-csoportos edzéseket nem tudunk tartani. Ezt követően kezdődött egy másfajta munka március közepétől. Az volt a célunk, hogy a lehető legrövidebb idő alatt, a leghatékonyabban reagáljunk, hogy ezt az áldatlan állapotot át tudjuk hidalni. Erre születtek meg az online felületek, online edzések, amik részben a mai napig működnek. Természetesen nem volt egyszerű, nem ment minden egyszerre, mint a karikacsapás, minden héten igyekeztünk javítani egy-két mozzanatot és jutottunk el egy elfogadható, jó szintre.
Emellett nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a helyzetre való reagálás közben nem csak a gyermekeink képzését kellett megoldani a körülményekhez képest a legjobban, igaz mindig ez volt a prioritás, hanem minden egyéb dolgot is. Olyan operatív dolgokat, mint a Barcelonával való kapcsolattartás, pályabérleti szerződésekben való változások stb. A saját infrastruktúránkat is meg kellett változtatnunk, a napi ügyvitel is teljesen megváltozott. Ráadásul április 1-től már nem a Fotex Pláza irodaház adott nekünk otthon. Egy új irodahelységben fogunk újra életre kelni, amint véget ér ez a jelenlegi helyzet, tehát rendkívül sok háttérmunka zajlott az elmúlt egy hónapban és zajlik minden nap azért, hogy túléljük a jelenlegi helyzetet és közben a lehető legjobbat adjuk a gyerekeinknek, a közösségünknek.


     ⦁ Hogyan folyt a karantén ideje alatt az oktatás? Mi volt a legfőbb cél?

Az oktatásunknak, képzésünknek két fő pillére volt, illetve van, az egyik ilyen a Classroom. Itt folyamatosan – minimum hetente – új anyagokkal, elméleti és gyakorlati feladatokkal látjuk el a gyerekeinket, melyek Rubenen keresztül a központból, a barcelonai oktatócsoport által létrehozott anyagokból kerülnek kidolgozásra. Ez a Classroom-os felületünk is több különböző típusú modulon alapszik. Itt jellemzően 5-6 eltérő fajta feladatot adunk ki a gyerekeknek, akiket három különböző korcsoportba osztottunk.

 

A másik nagy pillére a jelenlegi munkánknak, képzésünknek a Zoom online oktatás. Ez nem volt egyszerű feladat, de kiemelten fontos, hiszen így tudtak a gyerekeink sok idő után egymással és az edzőkkel is kapcsolatba kerülni. Először két edzővel kezdtük el ezt a Zoom-os oktatást, de a későbbiekben 6-8, illetve több edzőt is bevontunk, ezáltal a csoportokat is jobban szét tudtuk szedni. Ez utóbbi is kulcskérdés volt, hiszen így egy csoportban kevesebb játékos volt, és több figyelem jutott egy-egy gyermekre.

2020.05.17-én, hétfőn a legnagyobb óvintézkedések mellett elkezdtünk visszatérni a pályára, igaz az első héten csak a budai bázisunkon, de a második héttől már a pesti oldalon is újraindulnak az edzések. Az edzőink, a stáb maszkban látja el a feladatait, igyekszünk mindent megtenni, minden szabályt betartani.


      ⦁ Mik a kilátások, mire számít az akadémia?

Március 15-e óta gyakorlatilag 2 hónapja voltunk, és bizonyos szempontból vagyunk ebben a helyzetben, egész Magyarország és Európa gyakorlatilag leállt. A Barca Academy Hungary sajnálattal, de egyetértéssel vette tudomásul, hogy a 2019-2020-as bajnokságban már nem lesznek mérkőzéseink.
Jelenleg a budai bázisunkon – igaz nem teljes intenzitással – de megkezdődött a munka a gyerekek arcát, felszabadultságát fantasztikus volt látni újra a pályán. Az elmúlt két hónap rettenetesen nehéz volt, komolyan veszélybe került a fennmaradásunk sok más akadémiával együttesen világszerte, és mi még a szerencsésebbek közé tartoztunk, hiszen úgy néz ki, át tudjuk vészelni ezt az időszakot. Erre nagyon büszkék vagyunk, de egyelőre nem szabad lazítani, még nem vagyunk túl a nehezén, nagyon óvatosak vagyunk és ez még jó ideig így is kell legyen.
Most az egész nyarat át kell strukturálnunk, rengeteg munka vár ránk. A szünet, a táborok, a kiválasztók kérdése, mind-mind megoldásra vár. Mindez egy olyan környezetben, ahol továbbra sem lehetünk biztosak benne, hogy mi történik egy hónap távlatában.
Az átstrukturálásnak része lesz többek között július 1-től június 30-ig tartó szerzonra, évre, való átállás. Egyel több korosztályunk lesz, bővülünk a 2016-osokkal és az elmúlt év tapasztalataiból kiindulva igyekszünk a versenyeztetést is még profibbá tenni, de itt azért komoly akadályokba ütközünk, hiszen a mai napig nem tudjuk, hogy az MLSZ milyen versenyrendszerben gondolkodik és mikor kezdődnek a bajnokságok. Itt szeretnék kitérni – főleg a versenyeztetés kapcsán arra – a szülői értékelő kérdőívből szert tett rendkívül hasznos információkra. A szülői visszajelzések számunkra az egyik legfontosabbak, ezzel kapcsolatosan is nagy munka vár ránk, hiszen közel 300 szülői visszajelzést kaptunk, melyeket egyesével, korosztályspecifikusan, bázis alapján és egyéb szempontok szerint értékelünk. Azt szeretnénk, ha a következő évünk úgy telne el, hogy ezeket az észrevételeket és visszajelzéseket a lehető legnagyobb mértékben építsük be a további munkánkba.
Ezzel egyidőben a Barca Academy első teljes szezonjához végéhez közeledve a legfontosabb szakmai következtetéseket azonban már levontuk: Biztos, hogy továbbra is ebben a képzési rendszerben hiszünk elkötelezetten és továbbra sem hagyjuk majd, hogy kizökkentsen minket az, hogy amit csinálunk az nem megszokott vagy éppen teljesen elfogadott Magyarországon.
Hiszünk benne, hogy a rendszerünk adaptálható és jól működik. Továbbra is hiszünk a Barca képzési modelljében, amit újfent szeretnénk kihangsúlyozni, hogy nem jobb vagy rosszabb, csupán más, mint adott esetben más akadémián és utánpótlás klubok esetében. A szakmai munka továbbra is kizárólag a barcelonai központból érkező imputok, módszertan és filozófia szerint zajlik, Magyarországon egyedülálló módon, ami azt is jelenti, hogy a szakmai programunk teljesen elhatárolódik a hazai sportszervezetek programjaitól, még azokétól is akikkel esetleg a versenyeztetés miatt partnerségben állunk.
Utolsó mozzanatként, szeretnénk megragadni az alkalmat, hogy megköszönjük a szülőknek, a közösségnek az aktivitását és segítségét, valamint azt, hogy időt szántak az értékelő kérdőív kitöltésére. A gyerekek az utóbbi időszakban talán még inkább leterheltek és stresszesek, mint „békeidőben” a távoktatás miatt és a bezártság miatt. Erre szeretnénk mi is tekintettel lenni. Kétségkívül a szülőknek köszönhetjük, hogy a gyerekek részt tudtak/tudnak venni a Classroom-os és Zoom-os edzéseken, képzéseken. A 10 hét során több mint a gyerekeinknek 80%-a aktívan részt vett ezeken a platformokon folyó foglalkozásokon, és ezt egy jó eredménynek tartjuk ahhoz képest, hogy mindenkit milyen váratlanul és felkészületlenül ért ez a járvány. Azt gondolom, hogy a közösségünk, szülők, edzők, gyerekek – ahogyan szoktunk erre hivatkozni a „Barca-family” – olyan összefogást, rugalmasságot és elkötelezettséget mutatott, amely sok örömre és bizakodásra ad okot az akadémia további működésével kapcsolatosan.

© 2019 Barca Academy Hungary. All Rights Reserved. | Website: incluDesign.hu

Search