Hírek

Marc Sabaté interjú

Magyarországra látogatott Marc Sabaté

 

⦁ Mi a Barca filozófia, mit jelent ez az Ön számára?

A Barca filozófiája alapvetően 4 pillérre épül:
⦁ Értékek: Azokat az értékek, melyek az FC Barcelonát, mint klubot és a Barca szellemiséget reprezentálják és leírják a „HEART” mozaikszóval szoktuk jellemezni. Angolul ezek a szavak a Humility, Effort, Ambition, Respect, Teamwork, ami magyarul annyit tesz, hogy alázatosság, erőfeszítés, ambíció, tisztelet és csapatjáték. A gyerekek fejlesztése, tanítása a legfontosabb.
⦁ Tehetségfejlesztés: az a célunk, hogy megtaláljuk, beazonosítsuk a tehetséges játékosokat, azért hogy számukra a legmegfelelőbb fejlesztési környezetet biztosítsuk és segítsük, vezessük őket a fejlődés útján tovább.
⦁ Egyéni játékstílus: Ez alatt az FC Barcelona klub által már évtizedek óta sikeresen képviselt kivételes és egyedi játékstílust értem.
⦁ Társadalmi felelősségvállalás: A Barca akadémiákkal az is a célunk, hogy az adott helyi közösségre pozitív hatást gyakoroljunk, minél több gyermeknek adjuk meg a lehetőséget arra, hogy a Barca család tagjai legyenek és megtapasztalják, hogy milyen a Barca Academy projekt része lenni. Természetesen a jéghegy csúcsa az, hogy sportolói kvalitásaikat fejlesszék, de a legfontosabb mindig az marad, hogy mint egyén fejlődjenek, épüljenek.

 

⦁ Mi volt a magyarországi látogatásának a célja?


A látogatásom legfőbb célja az volt, hogy találkozzak a budapesti csapattal, hogy megismerjem őket személyesen is. Mivel ez a Barca Academy Hungary nyitó szezonja, így kiemelten fontos, hogy mindenkit megismerjünk, aki dolgozik a projekten, hogy megosszuk a gondolatainkat, tapasztalatainkat. Én, mint a Barca akadémiákért regionálisan is felelős kolléga, fontosnak tartottam, hogy személyesen is látogatást tegyek Budapestre, hogy lehetőségem legyen felmérni, hogy hogyan működnek a dolgok. Egy személyes látogatásnál nincs jobb módja annak, hogy a megértsük és felmérjük a helyzetet, amelyet követően tovább segíthetjük a budapesti akadémia fejlődését Barcelonából.

 

⦁ Mi a véleménye a Barca Academy Hungaryről? Milyen benyomásai lettek az itt tartózkodása során?


A budapesti akadémiánkat már több kolléga is meglátogatta az indulás óta, és tőlük már rengeteg pozitívumot hallottam. Most már személyesen is megerősíthetem ezeket. Ami fontos, hogy minden a projektben dolgozó, együttműködő munkatársa elkötelezett az akadémia iránt, a projekt iránt, valamint a gyerekek és szülők felé. Amit én láttam az egy remek szervezet, jó létesítmények, elhivatott és minőségi játékosok és egy szakmailag nagyon felkészült LPD, szakmai igazgató remek edzői csapattal. A vezérigazgató, Balázs és csapatának elképzelése az akadémia jövőjéről nagyon ambiciózus és pozitív mind az akadémia jelenét, mind annak jövőjét tekintve Az a benyomásom, hogy komoly potenciál van az akadémiában és valóban hisszük, hogy a projekttel remek lehetőséget biztosítunk arra, hogy pozitív dolgokat adjunk az ország futballutánpótlásának.
⦁ Mért fontos Budapest az FC Barcelonának? Mi a célja a magyarországi akadémiának a régióban?
Elsődlegesen azért, mert a futball az első számú sport az országban. Van szenvedély a játék iránt és az FC Barcelona iránt is. És természetesen mindegyik futball szerető tudatában van az FC Barcelona és Magyarország közötti különleges kapocsnak a korábban a klubnál játszó világhírű játékosok, Plattko, Kubala, Czibor és Kocsis miatt. Ők mind a klub történetének szerves és leírhatatlanul fontos részét képezik.
A másik szempont, hogy természetesen nem elhanyagolható, hogy a város stratégiailag remek helyen van. Európa szívében fejleszteni tovább a Barca Academy projektet értelemszerűen remek lehetőség.
A harmadik és egyben utolsó pont, hogy mi mindig keressük a lehetőséget arra, hogy – ahogyan már említettem – megtaláljuk a tehetségeket és megadjuk nekik a lehetőséget arra, hogy az FC Barcelona kötelekében, módszertani rendszerében fejleszthessék tovább képességeiket.

 

⦁ Milyen külföldi/nemzetközi tornákat rendeznek a Barca Academyknek?


Minden szezonban megszervezzük a Barca Academy World Cup-ot, amely a legfontosabb nemzetközi torna a Barca akadémiák életében. A világ minden tájáról utaznak Barcelonába ezen alkalommal az akadémiák, hogy részt vegyenek a tornán különböző csapatokkal, korosztályokkal. Több mint 50 Barca Academy, több mint 180 csapattal és 2000 játékossal vesz részt. A torna az FC Barcelona klub létesítményeiben kerül megrendezésre a La Masia-n, ami a tornát még inkább feledhetetlenné teszi a játékosok, edzők, családtagok számára. Ez a tökéletes környezet arra, hogy magukba szívják a Barça szellemiséget a 4 napos torna során.

 


⦁ Milyen a női futball helyzete a Barça Academyk tekintetében?


Vannak természetesen olyan térségek, helyszíneink, ahol a futball több kislányt tud megmozgatni, bevonzani, tehát népszerűbb, mint máshol. A jelenleg futó, lányokat célzó programjaink nagyom sikeresek rengeteg Barca akadémián világszerte. Szeretném is kihasználni ezt az alkalmat arra, hogy buzdítsam a lányokat, hogy jelentkezzenek a budapesti akadémiánkra, hogy az FC Barcelona módszertani rendszerében fejlődhessenek, egy egészséges és szakmailag magasszintű környezetben. Úgy gondolom, hogy a Barca akadémiáknak világszerte nagy lehetősége van arra, hogy az FC Barcelona klub irányvonalai alapján népszerűsítsük és fejlesszük a női futball.

© 2019 Barca Academy Hungary. All Rights Reserved. | Website: incluDesign.hu

Search