Hírek

Farkas Balázs interjú

Farkas Balázs vezérigazgató értékelése a Barca Academy Hungary indulásáról

     1. Talán a legfontosabb és egyben első kérdés, hogy mi történt az április 16-i bejelentés óta? Milyen jellegű feladatokkal, kihívásokkal vagy akár meglepetésekkel szolgált az indulás?

Március végén írtuk alá a Barcelonával a szerződést, mely garantálja a magyar fiatalok képzési lehetőségét, és mivel a felkészülési munkálatok során ezt, kvázi házon belül legkésőbb január végére datáltuk, így olyan komoly időhátrányba kerültünk, aminek a ledolgozása még a mai napig is tart. Az április 16-i bejelentés másnapján már a százat is meghaladta a regisztrált gyermekek száma. Már innen érezhető volt, hogy mekkora a várakozás és mekkora elvárásoknak kell majd megfelelnünk.

A bejelentést követően a legfontosabb feladatunk a kiválasztók megszervezése és sikeres, minőségi lebonyolítása volt. Annak érdekében, hogy a lehető legtöbb gyermek részt tudjon venni és ki tudja próbálni magát, 4 hetet biztosítottunk, melyek közül a szülők választhattak, hogy melyik számukra a legalkalmasabb. Ez azért is volt fontos nekünk, mert elsődleges cél volt az, hogy aki regisztrált, befizette a regisztrációs díjat, az mindenképpen részt tudjon venni a válogatókon és a gyerkőc valójában meg tudja mérettetni magát. A 4 hét során végül több mint 1000 magyar gyermek tudta megmutatni a képességeit a szakmai igazgatónk Ruben Morales irányítása alatt lezajlott válogatók során.

     2. Július hónap során folytak az akadémia kiválasztói. Milyen volt az első találkozás a szülőkkel, gyerekekkel? Hogyan zajlottak ezek a válogatók, milyen pontozási rendszer szerint értékelték a gyerkőcöket?

A kiválasztókkal kapcsolatosan fontos megjegyezni, hogy minden a júniusban hozzánk csatlakozott és azóta életvitelszerűen itt tartózkodó spanyol szakmai igazgatónk, Ruben Morales iránymutatása és módszertani javaslatai alapján zajlott. A felvételi eljárásban már a magyar edzőink jelentős része is aktív szerepet tudott vállalni a szervezésben és a lebonyolításban egyaránt, de a gyermekek értékelésében az FC Barcelona protokollja és metodikája érvényesült. Összességében a kiválasztók jó szervezés mellett, rendben lezajlottak, és ami a legfontosabb, hogy jó hangulatban teltek, sok olyan visszajelzés érkezett, hogy a gyerekek jó élménnyel távoztak és ez kulcsfontosságú.

Amit még érdemes kiemelni a jelentkezések és a kiválasztók kapcsán azok a magyar viszonylatban megdöbbentő számok, hiszen összesen 1900 gyermek jelentkezett az akadémiára, melyből közel fél 1000 került felvételre a Barca Academy Hungary kötelékébe.

     3. Az első bajnoki meccseken augusztus végén pályára tudtak lépni az akadémia adott versenyző korosztályaiba tartozó csapatai? Hogyan birkóztak meg a rövid határidővel, milyen csapatok és hogyan kezdték meg a munkát?

A versenyző korosztályaink augusztus közepén kezdték meg a felkészülést és augusztus végén szeptember elején már bajnoki mérkőzéseket is játszottak. Jelenleg a felsőbb korosztályokban is több csapattal versenyzünk, ami azt is jelzi, hogy a gyerekeinknek biztosítani tudjuk a folyamatos játéklehetőséget a hétvégenként. Későbbiekben természetesen, mikor már U16-os csapatunk is lesz (a jelenlegi korosztályaink felmenő rendszerben), akkor már értelemszerűen nem fogunk több csapattal versenyezni. Ezeknél a korosztályoknál majd a nemzetközi versenyeztetés és tornák fognak előtérbe kerülni, és alapvetően nagyobb szerepet fognak kapni, mint a magyar versenyrendszer. Amit még fontosnak tartok kiemelni, hogy ezekben a versenyző korosztályainkban, a 2007-2008-2009-es születésű gyermekeknél is rendszerint idősebb korosztályokban is versenyeznek a játékosaink.

     4. A kisebb, fiatalabb korosztályok mikor tudtak elindulni, hány gyermek kezdte meg az edzéseket?

A fiatalabb korosztályaink – egészen a 4-5 éves gyerkőcökig bezárólag - az eredeti tervek szerint szeptember elején indultak volna, de különböző okok miatt szeptember 17-én indult meg az ezen korosztályok képzése, ahol már két-három hét edzéseit követően is látható a fejlődés.

 

     5. A 11 korosztály versenyeztetése nagyon különböző, hogyan tudják ezt managelni? Milyen versenyrendszerben kapnak játéklehetőséget az akadémia növendékei? Sokszor említésre került, hogy ez egy másik, a magyartól eltérő rendszer és szemlélet. Ez alapján mit tekint a szakmai vezetés sikernek a versenyeztetés terén?

A versenyeztetés szempontjából mindenképpen figyelembe kell venni az FC Barcelona elképzeléseit, ami a kisebb korosztályokban az általunk Barca-ligának keresztelt belső versenyeztetést jelenti, mely biztosítja, hogy minden játékosunk játéklehetőséget tud kapni szombatonként. A belső bajnokság lényege, hogy egyenlő erősségű csapatok kerülnek kialakításra, ezzel biztosítva a minőségi küzdelmeket és fejlődési lehetőséget minden gyermek számára.

A Barca-ligán kívül a játékosaink részt vesznek a Bozsik-tornákon és a Kölyök-liga sorozatban is. A legfontosabb, hogy minden gyermek a fejlődésének megfelelő versenyrendszerben tudjon pályára lépni. Az említett versenyeztetésen kívül a napokban elkészült az akadémia éves nemzetközi versenynaptára, ahol a különböző korosztályaink jelenlegi legjobb játékosai kaphatnak szerepet. Az egyik legérdekesebb és legfontosabb különbség, mely megkülönbözteti ezt a rendszert a magyartól, hogy a házi bajnokságunkban minden korosztályos csapatunk hét a hét ellen játszik.

Talán egy gondolat a sikeresség szempontjából: a szakmai vezetésünk álláspontja szerint sikeres versenyeztetésnek az minősül, amikor a játékosaink a jelenlegi szintjüknek megfelelő ellenféllel és csapatokkal mérkőznek meg, hiszen semmiféleképpen sem eredményorientáltságban gondolkodunk. Ez azt jelenti, hogy az eredmények sosem jelenthetnek prioritást a szakmai képzési program véghezvitelével szemben.

     6. A bejelentéstől számítva alig fél év telt el, több ezer jelentkezést kellett kezelniük, több száz egyedi esettel kellett és kell foglalkozniuk. Mik voltak a legnagyobb nehézségek, amivel szembesültek április óta? Illetve melyek azok, amik belátható időn belül megoldásra várnak?

Kevesebb dologgal nem volt problémánk, mint amivel volt, és azt is el kell ismernünk, hogy több esetben hiba csúszott a kommunikációnkban. Nem véletlenül szerveztük ki teljes mértékben például a felszerelések beszerzését, kiosztását, logisztikáját, de ebben a szegmensben is olyan mértékű problémákkal kellett szembesülnünk, hogy végül itt is aktívan szerepet kellett vállalnunk.

Ami a legfontosabb dolog, szakmai prioritás, hogy nagyon rövid időn belül kialakultak a végleges keretek és csapatok. Szintén fontos, hogy a szerelések körüli mizéria nyugvó pontra kerüljön, és már, ami az elmúlt egy-két hétben tapasztalható volt, csak a szakmai munkára tudunk és kell majd összpontosítani.

     7. Hány bázison és hány csapattal indult meg a munka? A korábbi kommunikáció szerint két bázissal indultak el. Terveznek esetleg újabb bázisokat Budapesten, vagy akár vidéken?

Jelenleg két bázison, Budán a XI. kerületben a Kánai úton és Pesten a X. kerületben a Fehér úton működünk. Mindenképpen tervezzük a közeljövőben egy harmadik bázis megnyitását is, de ez csak abban az esetben lehetséges, ha a spanyol szakmai vezetőnk is áldását adja a dologra. Jól látható módon, ha ránézünk Budapest térképére, Észak-Buda és Észak-Pest, mint régió nem került lefedésre, ezt szeretnénk a későbbiekben  orvosolni. A hosszabb távú terveink között vidéki bázis(ok) kialakítása is szerepel, sőt az egyik nyári táborunkat már jövő nyáron vidéken szeretnénk megszervezni, de azt gondolom, hogy egy vidéki bázis kialakítására még reálisan legalább 4-5 évet várnunk kell.

     8. Mi következik most? A gépezet elindult, milyen jövőkép lebeg jelenleg a akadémia előtt?

A legfontosabb cél az, hogy minden, ami nem futballszakmai kérdés, abban minél hamarabb megoldás szülessen, és a jelenlegi két bázisunkon való szakmai munka azon az úton menjen, amit a Ruben Morales a Barcától érkezett szakmai igazgatónk elképzel. Természetesen mi is levontuk a következtetéseket a kiválasztókból és az első két-három hét tapasztaltaiból, ami azzal is járt, hogy október második felétől, végétől a jelenlegi csapataink összetételei változtak.

Természetesen hosszabb távú jövőkép és vízió is megfogalmazódott bennünk. Az egyik ilyen, hogy 3-4 év múlva már a játékosainknak komoly szerepet kell kapniuk az akkor alakuló U15-ös magyar válogatottban is, mondom ezt annak ellenére, hogy a jelenlegi, a keretre vonatkozó kiválasztási szempontok nem teljes mértékben a mi filozófiánkat tükrözik.

     9. A magyar futball miliő hogyan fogadta az akadémia indulását, milyenek a kilátások akár a jövőbeli együttműködések és más akadémiákkal, klubokkal való egymás mellett élés szempontjából? Hol látják a helyüket a magyar futballban?

Azt gondolom, hogy ezt a kérdést két részre kell bontani, a kiemelt akadémiák körére és a grassroots egyesületekre. A július végi átigazolási időszak utolsó három-négy napjában már megmutatkozott a grassroots klubok hozzáállása az akadémiánkhoz és sajnos az is beigazolódott, hogy számukra nem minden esetben a gyermekek a legfontosabbak. Mindennek ellenére, bízom abban, hogy hosszú távon ezen klubok véleményét is képesek leszünk megváltoztatni az általunk végzett szakmai munka hatására.

A kiemelt akadémiákkal kapcsolatosan teljesen más hozzáállást tapasztaltunk, mely annak is köszönhető, hogy jómagam is kiváló kapcsolatot ápolok ezen intézmények vezetőinek többségével. Összesen kettő olyan akadémia van, aki negatívan állt hozzánk, de azt gondolom, hogy érdemes a pozitívumot kiemelni, például hogy volt olyan is, aki nem csak a kiválasztók lebonyolításában, hanem az átigazolási időszakban is, valamint a különböző infrastrukturális és eszközigények tekintetében is komoly segítséget nyújtott nekünk. Véleményem szerint a magyar utánpótlás akkor fog igazán fejlődni, ha mindenkivel ilyen és hasonlóan pozitív kapcsolat tud kialakulni, nem csak nekünk, hanem más kluboknak is. Természetesen vannak ennek a dolognak árnyoldalai is, hiszen van olyan akadémia, akit jó indulattal beengedtünk arra bázisra, ahol mi is edzünk és sajnos kevésbé tettek ránk jó benyomást a viselkedésükkel a hétköznapokban. Az, hogy figyelik az edzéseinket és próbálják átvenni a módszertanunkat  számunkra pozitívum és egyébként ennek nagyon örülök is, hiszen ezért is hoztuk be az FC Barcelona metodikát, hogy fejlesszük a magyar futballt és az utánpótlásrendszert. Annak viszont már kevésbé tudok örülni, hogy megjelenik a tipikus magyar „scout” viselkedés is: legtehetségesebb játékosaink olyan jellegű megkeresése, ahol valótlanságokkal próbálják rávenni őket arra, hogy más klubokhoz csatlakozzanak. Ebbe a rendszerbe mi nem szeretnénk becsatlakozni, hanem a szakmai munkával és a jövőképpel szeretnénk a gyerekeket magunkhoz vonzani és magunknál tartani.

     10. Tervezik-e a jövőben azt, hogy az együttműködő sportegyesületen kívül létrehoznak egy saját sportszervezet? 

Azt gondolom, hogy ez is egy kardinális kérdés a jövőnkre vonatkozóan. A saját sportszervezet létrehozása és működtetése prioritást élvez, azonban ennek felállítása jóval összetettebb, mint ahogy az ember először gondolná. Ez nagy szakmai és szervezeti körültekintést igényel, ezért szeretnénk minden egyes esetlegesen a szakmai munkánkat és a gyermekek fejlődését, jövőjét befolyásolni képes tényezőt figyelembe venni. Szeretnénk alulról építkezve felállítani egy olyan organikus rendszert, mely alkalmas a legmagasabb szinten ellátni minden előtte álló feladatot. Ez természetszerűleg azzal járna, hogy fokozatosan átalakításra kerülne a jelenlegi együttműködő sportegyesületekkel való közös munkánk. Természetesen nem célunk teljesen kizárni a más klubokkal való együttműködést a jövőben sem, abban az esetben, ha ez a magyar utánpótlásrendszernek és a gyermekeinknek előnyére, javára válik, hiszen az a célunk, hogy a nálunk nevelkedő, hozzánk érkező vagy éppen tőlünk egy felnőtt csapathoz távozó játékosok minden lehetséges képességet elsajátítsanak és a legjobbat tudják kihozni magukból.

 

 

 

 

© 2019 Barca Academy Hungary. All Rights Reserved. | Website: incluDesign.hu

Search