News

Farkas Balázs: „Az ország legjobb csapatai jönnek az I. Barca Academy Hungary Cupra”

Első alkalommal rendezzük meg a Barca Academy Hungary Cupot, amelyre a legjobb magyar utánpótlás-együttesek kaptak meghívást. Farkas Balázzsal, egyesületünk vezérigazgatójával a torna ötletéről, kialakulásáról, valamint az elmúlt időszak tanulságairól beszélgettünk.

– Mi vezérelte a klubot azon az úton, hogy megszervezze ezt a tornát?
– Először is az, hogy már két éve Magyarországon van a Barca, ez kiindulópontként mindenképp jó alap volt. Fontosnak tartottuk azt is, hogy ennek a négy korosztálynak, az U8, U9, U10, U11-nek egy rangos nemzetközi tornát hozzunk létre. Ezeknek a srácoknak nagy élményt jelent, hogy az ország legjobb csapatai ellen léphetnek pályára. Azt se felejtsük el, hogy a pandémia alaposan megváltoztatta a világunkat, így a játékosaink nem tudtak részt venni a Barca Akadémiáinak szervezett világbajnokságon sem, ezért ezt is helyettesíteni kellett.

– Mi a torna víziója?
– A korosztályokban mindenképp növelni szeretnénk a csapatok létszámát, elsősorban nemzetközi együttesekkel. További víziónk az, hogy a Barcelonának az adott korosztályos csapata is Magyarországra utazik, valamint vendégül láthatunk más országok Barca Akadémiáit is.

– Hogyan zajlott a meghívott csapatok kiválasztása?
– Rögtön az induláskor szerettük volna nemzetközivé tenni a tornát, ez a DAC, egy dunaszerdahelyi csapat érkezésével máris sikerült. Jövőre várhatóan tovább bővül a határon túlról érkező együttesek száma. A hazai együttesek kiválasztásnál az ország legjobb együtteseit próbáltuk elhozni, ez pedig csaknem teljes mértékben sikerült. Egyetlen olyan csapat volt, amely az adott helyzetre hivatkozva idén nem tud részt venni a tornán, a MOL Fehérvár, de biztos vagyok benne, hogy a következő évben már itt lesz.

– Említette, hogy a torna megszervezése kötődik ahhoz, hogy két éve alakult meg a Barca Academy Hungary. Mik az elmúlt két esztendő tapasztalatai, konklúziói?
– A Barcelona kelet-közép-európai Akadémiájának a létrehozása nem egy ad hoc jellegű döntés volt, hiszen az indulás előtt már négy évvel megkezdődtek a tárgyalások az anyaklubbal, az FC Barcelonával. A lényege az volt, hogy importáljuk be azt a know-how-t, amivel ők képzik a gyerekeket, hiszen ha visszatekintünk az elmúlt húsz-harminc év utánpótlásképzésére, nem sikerült megfelelő eredményt elérni hazánkban. Főleg abban a korosztályban, a hat és tizennégy év közötti gyerekeknél, ahol úgy éreztük, hogy a legnagyobb segítségre szorul a magyar rendszer. Ezen felül, hosszas tárgyalások után sikerült érvényre juttatnunk, hogy U5-től U19-ig van jogunk képezni a gyerekeket. Ez nem sok akadémiának adatik meg világviszonylatban, ez egyrészt a magyar futball történelmének respektje, másrészt a mi munkánk érdeme, amire büszkék lehetünk.

© 2019 Barca Academy Hungary. All Rights Reserved. | Website: incluDesign.hu

Search